6/07/2009

Despre adolescenta


Aceasta etapa are caracteristici speciale si cerinte proprii, adolescentul stabileste noi relatii cu semenii de ambele sexe, isi orgaizeaza si-si consolideaza o independenta emotionala fata de parinti si alti adulti. Se dezvolta intelectual si-si alcatuieste un sistem de valori civice.

Este in cautarea personalitatii sale, a identitatii sale, nerabdator sa-si aleaga un personaj, gata sa-si cucereasca locul sau in lume.
Emotivitatea apare cu putere in adolescenta. Mania, teama, nelinistea, gelozia, invidia, afectiunea, bucuria, curiozitatea sunt sentimente si trairi emotionale pe care adolescentul le resimte cu intensitate. Cand este criticat, ridiculizat, cand ceilalti doresc sa-i impuna, este indignat, se simte fustrat cand este blocat in realizarea a ceea ce-si doreste, discerne cu acuitate propria-i valoare si se revolta chiar impotriva comportarii sale.

Manifestarile sunt variate: tristete, bucurie, efuziune, anxietate, mutism, agresivitate, mai ales urmare a unei inferioritati sociale reale sau imaginare.

Teama de scoala, dificultatile in relatiile de prietenie cu ceilalti, alegerea drumului profesional sunt surse ale nelinistii sale.
Principala caracteristica a adolescentului este altruismul, el vrea sa imbratiseze cauzele cele mai dificile, sa se dezvolte nelimitat.
Acum trebuie sa dovedeasca parintele ca stie intr-adevar sa fie reazemul spiritual al copilului.

Adaptarea sociala Tanarul adolescent incearca identificarea cu adultii: este tentat sa bea, sa fumeze, sa conduca automobilul, sa aiba relatii sexuale.
Prieteniile pentru confidente cu membrii de acelasi sex, grupurile de prieteni cu interese si aptitudini comune sunt forme de exersare a vietii sociale.

Interesele Timpul liber al adolescentului permite o largire a posibilitatilor de socializare si de dezvoltare a sa. Parinti trebuie sa-i invete, cu tact, sa foloseasca acest timp, sa fie preocupati de ceva si daca este posibil, sa se entuziasmeze pentru o anumita activitate.

Trebuie incurajat sa practice un sport, sa participe la diferite activitati organizate la varsta lui (bineinteles, benefice).
Societatea ii starneste interesul, stabileste noi contacte sociale, convorbirile il ajuta sa gaseasca noi puncte de vedere, ii provoaca o atitudine mai libera fata de multe subiecte si-l ajuta la gasirea argumentelor.

Propria persoana il intereseaza, acorda mare atentie hainelor (unde iar trebuie sa intervina tactul parintilor)
Se contureaza interesul pentru o anumita profesie, interes pe care parintii trebuie sa-l sesizeze si sa-l ajute in alegerea facuta daca observa seriozitate in gandirea tanarului, daca nu, cu tact, fara a-i stirbi autoritatea, sa incerce a-i arata si alte fagase profesionale, nu impuse: tanarul este cel care-si alege vocatia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza!