5/22/2009

De ce fetele evita sa vorbeasca despre sex?


De ce fetele(in general adolescentele) se tem sa vorbeasca cu un baiat/coleg/prieten despre SEX?Ce le opreste?Ce inhibitii au?


Matei:

Iata in zece puncte cateva dintre factorii ce cred ca guverneaza si determina la varsta adolescentei abordarea subiectului sex. Unii dintre acestia estompa pe parcurs, altii vor persista pana a handicapa dezvoltarea armonioasa si normala a persoanei in cauza…

Cred ca, in primul rand, fetele evita sa abordeze acest subiect datorita EDUCATIEI (familie si anturaj). Aceasta (atat generala cat si specific sexuala) nu este (la romani) printre cele mai libertine din Europa. Multe aspecte legate de subiect sunt inca tabu sau prost (rau) intelese. Trecerea de la o etapa la alta a evolutiei fiintei umane nu este suficient tratata. Iar daca acceptam si religia ca factor “spiritual” formator, educatia sexuala sufera !

In al doilea rand, nu cred ca trebuie trecuta sub tacere TIMIDITATEA. Sexul nu este (la aceasta varsta) un subiect cunoscut, din contra, presupun ca (in afara instrinctelor si discutiilor purtate in anturaj) faptul de a avea o experienta personala (si de a o afisa sus si tare pe “toate drumurile”) nu face parte din obiceiurile des intalnite !

In al treilea rand, sunt destul de multe copile PUDICE, ce (avand etape de dezvoltare sexuala diferite) prefera sa ocoleasca subiectul, ce le incita dar le si face frica (intr-o oarecare masura).

Am atins un al patrulea motiv, TEAMA. Trecerea (desi dorita) de la etapa de “fata” la aceea de “femeie” se face trecand peste niste bariere psihice si sociale, precum si prin experiente inedite, fizic. Nu toate fetele sunt gata, in acelasi timp, de toate acestea.

Nici baietilor nu le este intotdeauna usor sa abordeze subiectul, in ciuda tendindei de agresivitate sexuala specifica (in comparatie cu fetele). Care fete prezinta o inclinare spre sex PASIV (al cincilea motiv), cele mai multe dintre experientele sexuale in acest moment fiind “acceptari” si mai putin “escaladari” inspre actul in sine. Evident ca acestea sunt dublate de ”curiozitate” precum si de dorinta subsidiara a subconstientului, de “verificare” a functionalitatii aparatului reproducator (motiv pentru care se intampla cele mai multe “accidente” de sarcina nedorita).

Lipsa asigurarii DISCRETIEI in discutia cu un prieten poate fi un al saselea motiv pentru care fetele prefera sa ocoleasca acest subiect. Ca “povestea” lor sa devina publica odata cu nerespectarea acestei clauze face ca prudenta sa le fie de rigoare.

Lipsa MATURITATII, al saptelea motiv, constatat la cei din jur, taie orice dorinta de partaj sau intrebare in anturaj. O atare lipsa poate fi prezenta si la fata in cauza, cu acelasi efect.

Din contra o EXCITATIE personala prea puternica la abordarea subiectului cu pricina, poate bloca comunicarea si constitui al optulea motiv de evitare al discutiilor despre sex.

Exista, de asemenea, fete ce considera sexul un subiect strict PERSONAL (al noualea motiv), pentru a-l aborda cu colegi sau prieteni.

Factori de stress privind FORMA FIZICA personala (ca este vorba de o supra “dotare” sau de o “dotare” defectuasa, conform convingerilor personale) poate fi un factor de inhibare a apropierii subiectului.

Experienta personala, dar si trasaturile de caracter precum si circumstantele evolutiei, fac (totusi) ca spre varsta maturitatii, tanara adulta, sa capete capacitatea de a avea libertatea abordarii acestui subiect, asa cum considera.

4 comentarii:

  1. nu e ceva standard.Spre exemplu eu si cu colegul meu (suntem doar 2 baieti in clasa)discutam cu 4-5 fete din grupuletul nostru despre absolut orice :) (in materie de sex) ... radem,glumim,povestim si ele nu se sfiesc sa discute

    RăspundețiȘtergere
  2. is de parere ca majoritatea adolescentilor is complexati de acest subiect...probabil ca le e teama sa se descopere pe ei...cred ca teama ai aici factoru care ai determina sa nu se dechida sa vb despre asta...

    RăspundețiȘtergere
  3. "Cata_gay",zi-mi si mie...Cum ar putea un articol despre fete sa-i trezeasca interesul unui gay:P?

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta conteaza!